Professionals die een baan zoeken hebben steeds meer keuze en worden daardoor kieskeuriger. Het gaat niet meer alleen om de functie, maar ook om het gevoel dat ze bij het bedrijf krijgen. Als recruiter of hr-professional is het nu nóg belangrijker om de arbeidsmarkt te kennen en kandidaten te vinden die écht bij jouw bedrijf passen. De Candidate Journey is een eerste stap. Wij zetten hierbinnen nog een extra stap die nét het verschil gaat maken. Ik leg het je uit!

Candidate Journey

Voor recruiters en hr-professionals is de Candidate Journey een bekend en veelgebruikt model. Hoe beter je in kaart brengt welke stappen een kandidaat zet in het recruitmentproces en wat hierbij de behoeften zijn, hoe groter de kans dat je werknemers krijgt die echt bij jouw bedrijf passen en die ook nog een langere tijd blijven.

Dit zijn in het kort de stappen die je met de Candidate Journey in kaart brengt:

 1. Bewustwording: Dit is het moment dat de potentiële kandidaat met jou in aanraking komt. Vaak is dit onbewust, omdat hij in deze fase nog niet actief op zoek is naar een nieuwe baan.
 2. Overweging: Dit is het moment waarop de kandidaat zich gaat oriënteren en onderzoekt wat hij wil en wat voor bedrijf bij hem zou passen. Hij vergelijkt bedrijven met elkaar en zoekt naar informatie om een compleet beeld te vormen.
 3. Besluitvorming: De overwegingsfase kan naadloos overgaan in de besluitvormingsfase. Hoe beter je de kandidaat hebt getriggerd in de eerste twee fases, hoe groter de kans dat deze voor jou kiest.
 4. Sollicitatie: Het sollicitatieproces begint. De kandidaat solliciteert op jouw vacature.
 5. Selectie: In deze fase ontdek je of er een wederzijdse klik is. Niet alleen de werkgever beoordeelt of de kandidaat geschikt is. Zeker in een krappe arbeidsmarkt heeft de kandidaat vaak keuze uit meerdere leuke vacatures en maakt hij de keuze vaak op basis van gevoel. Het juiste gevoel moet er zijn.
 6. Aanname: Er is een match en de kandidaat wordt jouw nieuwe collega! Het contract wordt getekend.
 7. Onboarding: In deze laatste fase van de Candidate Journey besteed je aandacht aan de onboarding van je nieuwe collega en voorkom je dat deze snel weer afscheid neemt.

Onze focus binnen de Candidate Journey

Hoewel alle stappen van de Candidate Journey belangrijk zijn, zien wij een kans om het verschil te maken in de eerste drie fases.

De Candidate Journey start vaak onbewust

De Candidate Journey start namelijk vaak onbewust voor een kandidaat. Een klein deel van de arbeidsmarkt is maar bewust op zoek naar een nieuwe baan. Wist je dat 70% van de arbeidsmarkt passief werkzoekend is? Dit zijn de professionals die momenteel een baan hebben en niet actief op zoek zijn naar iets nieuws, maar hier met de juiste trigger wel voor open staan. 

De meeste professionals weten op dit moment dus nog niet eens dat ze een nieuwe baan willen. Onze expertise ligt in het zorgen dat ze met jouw bedrijf in aanraking komen en op zo’n manier getriggerd te worden dat ze voor jou kiezen. Dit doen we met het See – Think – Do – Care model van Google, waarmee we tijdens de eerste drie stappen van de Candidate Journey de juiste communicatie kunnen bepalen.

Een voorbeeld:

Job is servicemonteur bij een technisch bedrijf. Hij heeft een leuke baan en een vast contract en is niet op zoek naar iets nieuws. Toch weet hij dat hij daar niet zijn hele leven wil blijven, maar daar denkt hij voorlopig nog niet echt over na. Tot hij op social media ‘toevallig’ een ander bedrijf tegenkomt dat hem wel aanspreekt: een stabiel familiebedrijf met mooie projecten. Hij ziet steeds vaker berichten voorbij komen en leert het bedrijf kennen. “Dát is een leuk bedrijf.” Hij ziet dat er leuke mensen van zijn leeftijd werken en krijgt het idee dat daar een leuke werksfeer is. Dat is eigenlijk wel iets dat hij bij zijn huidige werkgever mist… Steeds als hij het weer vergeten is komt er weer een bericht dat hem triggert:

 • Een kijkje achter de schermen op de verschillende afdelingen;
 • Een filmpje waarin een van de monteurs hem meeneemt in zijn dag;
 • Een blog over de verschillende opleidingen en doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf;
 • Een leuke foto van een gezellig teamuitje;
 • Impressies over de projecten;
 • Quotes van de medewerkers;
 • Leuke nieuwtjes en ontwikkelingen;
 • Vacatures.

Dan ziet hij die ene vacature voor servicemonteur bij dat ene bedrijf. Hij is toch wel érg benieuwd naar dat bedrijf en stelt zich voor hoe het is om daar te werken. Hij zoekt meer informatie over het bedrijf. Hoe meer hij ziet, hoe leuker hij het bedrijf gaat vinden. Hij wordt zich ervan bewust dat hij bij zijn huidige werkgever iets mist. Net dat beetje wat dat andere bedrijf wél heeft. Moet hij dan toch die stap gaan zetten? Gaat Job voor een nieuwe job?

Dit zou zomaar eens het verhaal van jóuw nieuwe werknemer worden. Maar waar vind je mensen zoals Job en hoe maak je juist in de eerste drie fases van de Candidate Journey het verschil?

Onze campagnes

Dit doen we door aantrekkelijke (social media) campagnes te creëren en zichtbaar te zijn op plaatsen waar jouw doelgroep aanwezig is. Zoals ik in de inleiding al aangaf, gaan professionals niet meer alleen voor de functie, maar ligt de focus op het gevoel dat ze bij het bedrijf krijgen. Een persoonlijke benadering is daarom essentieel. Met op data gebaseerde (social media) campagnes maken we jouw bedrijf zichtbaar en laten we het DNA zien aan de mensen die zich daarbij aangesproken voelen. Wat maakt jouw bedrijf anders dan dat van anderen en wat maakt het zo leuk om bij jullie te horen? Dat laten we zien met een goed doordachte social advertising campagne. 

Wil je advies op maat of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons of kom langs voor een kopje koffie.