Je bent op zoek naar een nieuwe collega, maar het lijkt bijna onmogelijk om in deze krappe arbeidsmarkt iemand te vinden. Alle specialisten zijn al aan het werk; niemand zit thuis. En wanneer zij op zoek gaan naar iets anders, zijn er met jou nog tien andere organisaties die óók op zoek zijn naar een nieuwe collega. De moed zakt je in de schoenen. Wat kun je doen om toch op te vallen en die ene perfecte kandidaat voor je te winnen? In dit blog geven we je 8 handige tips die je (vrijwel) direct kunt doorvoeren!
1. Leef je in
Wie is jouw perfecte kandidaat? Dit gaat verder dan alleen demografische kenmerken. Om je echt te kunnen verplaatsen in de kandidaat, is het ook belangrijk om karaktereigenschappen, interesses, levensstijl of ambities in kaart te brengen. Een doelgroeponderzoek dus. Wat beweegt iemand om voor een baan bij jouw organisatie te kiezen? Wanneer je antwoorden hebt op deze vragen, kun je je vacaturetekst hierop afstemmen.
2. Een beeld of video zegt meer
Met tekst kun je veel zeggen, maar met een goede foto of een toffe video is het mogelijk om de sfeer van jouw organisatie nog beter over te brengen. Geef bijvoorbeeld een leuk kijkje achter de schermen. Met een video kun je bovendien heel goed inspelen op emoties. Voeg deze dus zeker toe aan jouw vacaturepagina.
3. Vertel wat werken bij jou zo leuk maakt
Hoe onderscheidt jouw organisatie zich ten opzichte van anderen? Waar staan jullie voor? Kortom: waarom moet een kandidaat juist bij jou komen werken? Gebruik hiervoor voorbeelden of laat een collega aan het woord die over zijn of haar ervaringen vertelt.
4. Zorg voor overzicht
Niets zo vervelend als een lap tekst waar je je als lezer doorheen moet worstelen. Hetzelfde geldt voor een vacature. Houd het dus overzichtelijk. Voeg opsommingstekens toe, zet belangrijke informatie altijd bovenaan in de alinea en gebruik tussenkopjes.
5. Wees to-the-point en concreet
Mensen zijn druk, druk en nog eens druk. Je kunt je dus misschien wel voorstellen dat ze weinig tijd hebben om jouw vacature grondig door te nemen. Heel weinig tijd. Schrijf je vacaturetekst daarom to-the-point en het liefst in spreektaal. Natuurlijk mag je wel vaktermen gebruiken. Van een ICT’er kun je bijvoorbeeld wel verwachten dat hij/zij vaktermen uit de ICT-wereld kent.
Pas op met zinnen als: “je biedt ondersteuning bij de uitvoering van diverse projecten/processen”. Dit is veel te vaag. Probeer altijd zo concreet mogelijk te zijn. Vertel wat je nieuwe collega écht gaat doen. Twijfel je of het duidelijk genoeg is? Laat de vacaturetekst eens door iemand met een heel andere functie lezen en check of hij/zij het begrijpt.
6. Laat clichés links liggen
‘Geen 9-tot-5-mentaliteit’, ‘een flexibele instelling’, ‘spin-in-het-web’… Het zijn clichés die in veel vacatureteksten terugkomen. Ook ‘uniek’ is zo’n jeukwoord. Kies je ervoor om dit woord te gebruiken, leg dan ook uit waarom (why) jouw organisatie uniek is. Bekijk bijvoorbeeld eens de video over ‘The Golden Circle’ van Simon Sinek. Want elke organisatie weet wel wat het doet, de meesten weten ook wel hoe ze het doen, maar slechts weinig organisaties weten ook waaróm ze het doen.
Veel kandidaten haken af wanneer ze één van deze clichés tegenkomen. Zonde! Lekker weglaten dus.
7. Zet social advertising in om latent werkzoekenden te bereiken
Wist je dat de groep actief werkzoekenden helemaal niet zo groot is? Veel groter is de groep latent werkzoekenden: mensen die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar hier met de juiste benadering wel voor openstaan. Deze groep kun je bereiken met de inzet van social advertising. Social media bieden namelijk een uitgelezen kans om jouw organisatie te presenteren aan potentiële kandidaten!
8. Stuur aan op contact, in plaats van sollicitatie
Voor veel bedrijven is het doel van een vacaturepagina om zoveel mogelijk sollicitaties binnen te krijgen. Direct solliciteren kan voor kandidaten echter nog net een stap te ver zijn, waardoor zij mogelijk afhaken. Maak het voor kandidaten daarom zo gemakkelijk mogelijk en biedt ook een optie om eerst op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen, voordat een echte sollicitatie volgt. Dit neemt voor kandidaten veel druk weg.
Merk je dat je vacaturepagina wel vaak bekeken wordt, maar kandidaten geen contact zoeken en ook niet solliciteren? Dan is conversieoptimalisatie de juiste stap.
Bonustip: zorg ervoor dat je vacature goed vindbaar is
Hoewel de groep latent werkzoekenden groter is dan de groep actief werkzoekenden, wil je natuurlijk wel naar voren komen wanneer een kandidaat via een zoekmachine gaat speuren naar een nieuwe baan. Denk daarom ook zeker aan de volgende zaken:
- Gebruik een duidelijke en veelgezochte functietitel. Vergeet daarbij niet om te checken of er gezocht wordt op losse of samengestelde functietitels. Denk aan installatie monteur en installatiemonteur.
- Benoem de locatie waar iemand komt te werken. Hier wordt veel op gezocht.
- Noem de functietitel vaker door de tekst en tussenkopjes heen, bijvoorbeeld: ‘ Als wijkverpleegkundige ga je…’. Let er wel op dat het geen overkill wordt en dat de tekst goed leesbaar blijft.
- Voeg de functietitel toe in de URL.
- Voeg relevante zoekwoorden toe aan de alt-tekst van afbeeldingen.
Google for Jobs
Daarnaast is het ook mogelijk om je vacature op Google for Jobs terecht te laten komen. Google for Jobs verzamelt en vertoont vacatures in een eigen overzicht. Werkzoekenden kunnen vacatures in een oogopslag zien binnen de zoekresultaten. Hiervoor zul je wel duidelijk moeten maken aan Google dat je een openstaande vacature hebt. Dat doe je door een stukje code, zogeheten structured data, toe te voegen aan je vacaturepagina. Daarmee vertel je Google precies wat de vacature inhoudt. Denk aan de functietitel, de locatie en de hoogte van het salaris.
Booost jouw vacatures!
Ga je na het lezen van bovenstaande tips zelf aan de slag, maar kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!