
Het doel van je vacaturepagina is conversie. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat mensen solliciteren of hun gegevens achterlaten. Toch mag je er niet vanuit gaan dat mensen meteen solliciteren als ze op je vacaturepagina terecht komen. Ze hebben tijd nodig om een goede overweging te maken en willen er zeker van zijn dat ze de juiste keuze maken. Er gaan dus nog een aantal stappen (en conversiedoelen) aan vooraf voordat ze op die ‘sollicitatie’ button klikken. Zo optimaliseer je je vacaturepagina om per stap de beste conversie te behalen.
De fases voorafgaand aan de sollicitatie
Onze campagnes zijn verdeeld in drie delen, waarbij we gebruik maken van het See Think Do Care model van Google. Hierbij gaan we ervan uit dat kandidaten drie fases doorlopen tot ze klaar zijn om te solliciteren, waarbij ze in het begin nog helemaal niet bewust op zoek zijn naar iets nieuws. Bij het optimaliseren van vacaturepagina’s is het belangrijk om per fase te weten wat kandidaten willen lezen en ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden getriggerd.

Fase 1: Bedrijf positioneren (See-fase)
Dit is de fase waarin de kandidaat al een baan heeft en hier over het algemeen tevreden mee is, maar onbewust wel open staat voor iets nieuws. In deze fase gaat hij of zij dus zéker niet op die sollicitatieknop klikken. Ons conversiedoel in deze fase is daarom: laagdrempelige interactie. We delen niet alleen de vacatures op social media, maar laten ook consistent het DNA van het bedrijf zien. We onderzoeken hoeveel bereik onze campagne heeft en welk gedrag op bepaalde uitingen naar voren komt.
- Hoeveel mensen heeft de social advertentie bereikt?
- Hoeveel mensen hebben erop geklikt?
- Hoe lang wordt een filmpje of animatie bekeken?
- Hoe vaak worden we via Google gevonden?
Potentials die zich in de See-fase bevinden, moeten bij het zien van je uitingen positief verrast en getriggerd worden om meer te ontdekken. Als ze dan op je vacaturepagina terecht komen, is het van belang de aandacht vast te houden en te laten zien waarom je zo’n leuke werkgever bent. Een standaard tekstje is dus niet genoeg.
- Schrijf de tekst altijd vanuit de lezer en schrijf in de juiste tone of voice. Schrijf een leuke en pakkende introductie die uitnodigt om meer te lezen. Vermijd wollig taalgebruik, ellenlange teksten en vage functie-eisen. Hulp nodig bij het (her)schrijven van je vacatureteksten? Bekijk onze pagina over conversieoptimalisatie om te zien hoe we je hierbij kunnen helpen.
- Licht niet alleen de functieomschrijving en -eisen uit, maar juist ook jóuw onderscheidend vermogen als werkgever.
- Zorg dat de pagina zowel op de desktop als mobiel goed toegankelijk is.
- Meet de resultaten met slimme tools. Denk hierbij aan Google Analytics, Visual Website Optimizer en Hotjar.
Fase 2: Beïnvloeden met concrete argumenten (Think-fase)
In deze fase heeft de bezoeker, getriggerd op emotie, al naar de vacaturepagina gekeken. In eerste instantie gaat deze hierna weer weg. Het is daarom belangrijk om nu concreter te worden met argumenten die de overweging kunnen beïnvloeden. Het conversiedoel is hier gericht op het laagdrempelig aanhaken van de bezoeker en het vasthouden van de aandacht.
Een gewenste conversie zou hier al kunnen zijn dat de kandidaat klikt op ‘lees meer’, een laagdrempelig kennismakingsgesprek aanvraagt, op de foto’s klikt, een X aantal minuten op de pagina blijft, meerdere pagina’s bekijkt of meerdere malen terugkomt.
In deze fase is social proof belangrijk. De bezoeker vraagt zich af hoe het werken bij het bedrijf is en of dat ook echt waarheid is. Laat daarom ook zien wie de collega’s zijn en deel hun verhalen.
- Een optie om conversies te meten, is om alleen de inleiding zichtbaar te maken en de rest van de tekst te verstoppen onder een ‘Lees meer’ link. Nog een reden om een verrassende en triggerende openingstekst te maken!
- Gebruik foto’s. Het liefst geen stockfoto’s, maar échte foto’s.
- Geef de optie om contact op te nemen bij vragen.
- Voeg een foto van de contactpersoon toe en geef meteen de mogelijkheid om een Whatsapp-bericht te sturen.
- Voeg video’s toe die het DNA en de werksfeer benadrukken. Deel een kijkje achter de schermen of een dag in het leven van één van de collega’s.
- Geef informatie over het sollicitatieproces en laat zien dat dit proces helemaal niet zo spannend is.
Geef zo compleet mogelijk informatie over het bedrijf als werkgever. Denk aan waar het bedrijf voor staat, het team en de werksfeer. Bij een aantal bedrijven hebben we geadviseerd een werken-bij website te laten bouwen en dat is niet voor niets. Hier is namelijk veel ruimte voor storytelling en beleving én een werken-bij website kan goed worden geïndexeerd door zoekmachines.
Fase 3: Laagdrempelig solliciteren (Do-fase)
In de Do-fase is de kandidaat oprecht geïnteresseerd in jouw bedrijf en heeft hij of zij besloten bij je op gesprek te willen komen. Zorg ervoor dat het laagdrempelig is om te solliciteren of gegevens achter te laten. Geef ook opties voor als de gewenste vacature momenteel niet beschikbaar is.
- Zorg voor een opvallende sollicitatiebutton.
- Geef de mogelijkheid om een open sollicitatie te sturen.
- Maak een job-alert aan voor toekomstige vacatures.
- Geef in de vacaturetekst een korte opsomming van de belangrijkste pluspunten.
Booost jouw vacatures
Hulp nodig bij het optimaliseren van je vacaturepagina? Of het nou gaat om het verbeteren van teksten, technologie, visuals óf het opzetten van een complete campagne; wij kunnen je helpen.